Top

Den största yogastudien hittills

MediYoga Sverige / Nyheter & Media  / Den största yogastudien hittills

Den största yogastudien hittills

MediYoga mot förmaksflimmer på Danderyds sjukhus

MariaNilsson

Danderyds sjukhus har forskat på Medicinsk Yoga/MediYoga sedan 2008. Speciella yogaprogram skapade på IMY – Institutet för Medicinsk Yoga i Stockholm, har under de senaste sex åren testats i olika studier, bl.a. på hjärtinfarktpatienter, vilket ledde till att Danderyd 2010 som första sjukhus i Skandinavien började med reguljär MediYoga träning i grupp för sina hjärtinfarktpatienter. En studie på patienter med Paroxysmalt förmaksflimmer, en hjärtsjukdom som även drabbar yngre personer, ofta kvinnor, genomfördes 2009-2012.

 

Förmaksflimret kommer i korta attacker, under någon minut eller under flera timmar upp till hela dagar. Den höga och oregelbundna pulsen leder till ångest och oro men kan också leda till fysisk sjukdom som hjärtsvikt och stroke. Cirka 3% av den vuxna befolkningen har någon form av förmaksflimmer.

 

Maria Nilsson, Fil.Mag, Doktorand KI/DS, forsknings- och hjärtsjuksköterska på Danderyd, som även lett all tidigare forskning på MediYoga på sjukhuset, startar nu en ny stor studie på Paroxysmalt förmaksflimmer, med 180 patienter. Den blir en av världens största randomiserade studier av den Medicinska Yogans effekter på patienter med paroxysmalt förmaksflimmer. De första patienterna börjar sin yogaträning på sjukhuset den här veckan.

 

MediYoga

MediYoga är en modern svenskutvecklad yogaform, med rötter i en den klassiska kundaliniyogan. Den består av enkla, mjuka övningar som passar alla åldrar och kan göras sittande på stol, Den används idag på mer än 80 sjukhus, vårdcentraler och andra landstingsanknutna vårdenheter över hela Sverige. Den finns även i Norge, på mer än 30 sjukhus och VC där. Instruktörsutbildningar för vårdande personal finns på 15 orter i Sverige och Norge.

 

Länkar:

Se pressmeddelande från Danderyd, med kontaktuppgifter till sjukhuset

http://www.mynewsdesk.com/se/danderyds_sjukhus/pressreleases/stoersta-yogastudien-paa-danderyds-sjukhus-968806

SVT-ABC – http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/storsta-studien-inom-yoga-inleds-i-danderyd

SR Radio P4 – http://redir.opoint.com/?key=XPPOgmXTA27kOsdulh2Z

Dagens Medicin – http://redir.opoint.com/?key=nIUAMyT2FtA14uPEgwXE

Dagens Sjuksköterska – http://www.dagenssjukskoterska.se/nyheter/yoga-tes…

Tidningen Yoga För Dig – http://www.yogafordig.nu/content/180-patienter-i-s…

My Newsdesk – http://www.mynewsdesk.com/se/danderyds_sjukhus/pressreleases/stoersta-yogastudien-paa-danderyds-sjukhus-968806

HVB-Guiden

http://redir.opoint.com/?key=cAfjdn2KeBjkePWY0cwC

Lokaltidningen Mitt i

http://redir.opoint.com/?key=IBHgpbS17pBppe8sMllM

Epoch Times

http://www.epochtimes.se/Svensk-studie-ska-undersoeka-yogans-effekt-pa-foermaksflimmer-a26634.html

 

För mer information om MediYoga – se hemsidan:  www.mediyoga.se

Pär Krutzén

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.