Hem / Cancer / Män med cancer får egen rehabgrup

Män med cancer får egen rehabgrup

Onsdagen den 20 januari startar speciella samtalsterapi- och yogagrupper för män med cancer på Akademiska sjukhuset. Självhjälpskursen, som är kostnadsfri, ges på onsdagar 15.00 på onkologkliniken.

 Samtalsterapi och yoga har funnits som självhjälpskurs på Akademiska sjukhuset sedan 2006. Hittills har drygt 800 cancerpatienter gått femveckorskursen, som förutom yogapass omfattar kognitiv samtalsterapi, kostråd och informationsträffar på olika teman. Syftet är dels att ge deltagarna hjälp att hitta nya vägar och strategier för att bearbeta livsfrågor, dels att stimulera till motion och möte med andra i en liknande situation. Tack vare bidrag från Cancerhjälpen är kurserna från och med i år kostnadsfria för alla deltagare.

– De nya mansgrupperna syftar till att möta mäns speciella behov och frågeställningar, säger Ann-Charlotte Pellettieri, leg psykoterapeut och projektansvarig. En cancerdiagnos innebär ofta stora påfrestningar fysiskt och känslomässigt. Det är inte ovanligt med värk och stelhet i lederna. Sömnsvårigheter och ångest i kombination med nedsatt immunförsvar gör att många isolerar sig.

Deltagarna är i olika åldrar och kommer från onkologen, urologen, lungsjukvården eller hematologen. Vissa har precis fått diagnos medan andra drabbats av återfall. En mindre grupp är medicinskt färdigbehandlade.

– De hämtar kraft i varandra och lär sig olika tekniker för att vila i nuet och hämta styrka där. Vissa deltagare har varit med i omgångar under flera år. Just bredden är rehabiliterings styrka, säger Ann-Charlotte Pellettieri.

Just nu pågår två utvärderingar av effekterna av terapin på cancerpatienter, varav den ena på uppdrag av Landstinget i Uppsala län. Ett hundratal deltagare svarar på frågor om hur rehabiliteringen påverkat såväl psykiskt välbefinnande som livskvalitet. Den andra studien ingår i två sjuksköterskestudenters c-uppsats.

 Självhjälpskursen arrangeras av ett team bestående av onkologer, sjuksköterskor, yogalärare, en kurator, en diplomerad kostrådgivare och en bildterapeut.

Dela gärna

Fler nyheter

31 okt 2022

Erfarenheter av att erbjuda digital mediyoga till patienter i Region Östergötland

Jonna Kjellberg är fysioterapeut och yogalärare och leder mediyoga-kurser som rehabilitering för cancerdrabbade i Region Östergötland med hjä . . .

08 mar 2019

De testar Medicinsk Yoga via webben

Kan yoga på distans hjälpa hjärtsviktspatienter till mindre stress och ökad fysisk aktivitet? Det undersöker ett forskningsteam från kardiologi . . .

18 jan 2019

Yoga förändrar vård av förmaksflimmer

Forskaren och sjuksköterskan Maria Wahlström lägger nu fram sin doktorsavhandling om MediYoga för patienter med förmaksflimmer. Det är den stör . . .