Hem / Cancer / Män med cancer får egen rehabgrup

Män med cancer får egen rehabgrup

Onsdagen den 20 januari startar speciella samtalsterapi- och yogagrupper för män med cancer på Akademiska sjukhuset. Självhjälpskursen, som är kostnadsfri, ges på onsdagar 15.00 på onkologkliniken.

 Samtalsterapi och yoga har funnits som självhjälpskurs på Akademiska sjukhuset sedan 2006. Hittills har drygt 800 cancerpatienter gått femveckorskursen, som förutom yogapass omfattar kognitiv samtalsterapi, kostråd och informationsträffar på olika teman. Syftet är dels att ge deltagarna hjälp att hitta nya vägar och strategier för att bearbeta livsfrågor, dels att stimulera till motion och möte med andra i en liknande situation. Tack vare bidrag från Cancerhjälpen är kurserna från och med i år kostnadsfria för alla deltagare.

– De nya mansgrupperna syftar till att möta mäns speciella behov och frågeställningar, säger Ann-Charlotte Pellettieri, leg psykoterapeut och projektansvarig. En cancerdiagnos innebär ofta stora påfrestningar fysiskt och känslomässigt. Det är inte ovanligt med värk och stelhet i lederna. Sömnsvårigheter och ångest i kombination med nedsatt immunförsvar gör att många isolerar sig.

Deltagarna är i olika åldrar och kommer från onkologen, urologen, lungsjukvården eller hematologen. Vissa har precis fått diagnos medan andra drabbats av återfall. En mindre grupp är medicinskt färdigbehandlade.

– De hämtar kraft i varandra och lär sig olika tekniker för att vila i nuet och hämta styrka där. Vissa deltagare har varit med i omgångar under flera år. Just bredden är rehabiliterings styrka, säger Ann-Charlotte Pellettieri.

Just nu pågår två utvärderingar av effekterna av terapin på cancerpatienter, varav den ena på uppdrag av Landstinget i Uppsala län. Ett hundratal deltagare svarar på frågor om hur rehabiliteringen påverkat såväl psykiskt välbefinnande som livskvalitet. Den andra studien ingår i två sjuksköterskestudenters c-uppsats.

 Självhjälpskursen arrangeras av ett team bestående av onkologer, sjuksköterskor, yogalärare, en kurator, en diplomerad kostrådgivare och en bildterapeut.

Dela gärna

Fler nyheter

29 sep 2023

MediYoga hjälper vid förmaksflimmer: Ny Forskning ger stärkt evidens – Förbättrar Livet för Hjärtpatienter.

I en ny forskningsstudie publicerad i IJC Heart & Vasculature framhåller en svensk forskargrupp det betydande värdet av MediYoga som en komple . . .

14 sep 2023

Ny forskning visar att yogaträning är effektivast för positiv effekt på hjärnans kognitiva förmågor hos äldre individer.

En ny studie publicerad i European Review of Aging and Physical Activity presenterar att yogaträning kan förebygga demens och är mer effektivt än ko . . .

31 aug 2023

Svensk yoga i fokus enligt C20 rekommendationer

Svenska MediYoga Institutet har under året varit bidragande aktör i C20-gruppen IHH:s (Integrativ Holistisk Hälsa) policyarbete.  Genom att fö . . .