MediYoga Institutet grundat i Sverige 1997 är skandinaviens ledande forsknings- och utbildningsinstitut inom medicinsk och terapeutisk yoga.
Forskning på yoga har pågått i Sverige sedan 1998 då MediYoga Institutet deltog i historiens första svenska yogastudie i Karolinska Institutets regi som visade på positiva effekter vid ospecifik ryggsmärta.
2009-2012 genomförde Danderyds sjukhus en av de största yogastudier som gjorts. Studien som var en randomiserade kontrollerad studie påvisade att MediYoga gav signifikanta positiva effekter på puls, blodtryck, stressnivåer samt markant ökning av livskvalitet. Denna studien låg till grund att Danderyds Sjukhus som första sjukhus i Norden erbjuder MediYoga sedan 2010 som en reguljär del av hjärtrehabilitering för hjärtinfarktspatienter.
2011 publicerades en randomiserad kontrollerad studie på MediYoga inom primärvården vid stressrelaterade symtom och diagnoser. Patienter som tilldelats yogagruppen visade signifikant större förbättringar av mått på generell stressnivå, ångest och övergripande hälsotillstånd jämfört med kontroller. Behandling med medicinsk yoga är effektiv för att minska nivåer av stress och ångest hos patienter med stressrelaterade symtom inom primärvården.
2013 publicerade Karolinska Institutet en randomiserad kontrollerad studie på MediYoga – Att förebygga funktionsnedsättande ryggbesvär som visar att MediYoga är den mest kostnadseffektiva insatsen som tidig insats vid ryggbesvär. Implikationer för företagshälsovård och primärvård för att förbättra hälsa- och arbetsförmåga hos individer med icke-specifika ryggbesvär är att erbjuda MediYoga alternativ funktionell träning.
2017 publicerade Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge en randomiserad kontrollerad studie på effekter av MediYoga i jämförelse med hydroterapiträning på hälsorelaterad livskvalitet och träningskapacitet hos patienter med hjärtsvikt. Patienter i yogagruppen förbättrade signifikant sin hälsa enligt EQ-VAS och sjukdomsspecifik livskvalitet. Symtom på depression minskade.
2021 publicerade Linköpings Universitet en pilotstudie med syfte att beskriva ett studieprotokoll för en randomiserad kontrollerad studie inklusive en processutvärdering och rapport om en pilotstudie som utvärderar metod och interventionsrelaterade komponenter inklusive genomförbart säkerhet och effekt. 10 deltagare med hjärtsvikt i åldern 41-76 år randomiserades till Teleyoga (en intervention av Mediyoga genom internet-livestreamad gruppsession samt app) eller till kontrollgruppen. Pilotstudien visade lovande resultat vad gäller genomförbarhet, säkerhet och acceptans av interventionen. Studien ligger till grund för den största studien som genomförts på yoga i Skandinavien och som planeras att presenteras under 2023.
Copyright © – MediYoga Of Sweden AB – MediYoga® – MOSI®
Uppdaterad 2022-11-27 – Alla rättigheter reserverade